Wat is spoofing?

07-07-2022 | AARNOUDSE ICT

Spoofing, misschien is het woord je onbekend, maar in deze dagen komt het veel voor. Wat is spoofing? Bij spoofing doen criminelen zich als iemand anders voor, bijvoorbeeld als je bank. Op deze manier proberen ze bijvoorbeeld achter je pincode of persoonsgegevens te komen. Hieronder lichten we de 3 bekendste vormen van spoofing toe.

E-mailspoofing

Bij e-mailspoofing ontvang je een e-mail vanaf een e-mailadres dat niet echt van de afzender is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mailtje van de bank of je leidinggevende. Zo’n nepmail kan er behoorlijk echt uit zien, het e-mailadres van de afzender lijkt vaak overeen te komen met het echte e-mailadres. De afzender hoopt hierdoor vertrouwt over te komen, waardoor jij eerder de gevraagde acties uitvoert. Twijfel je? Neem dan altijd telefonisch contact met de afzender op voor een bevestiging.

Websitespoofing

Bij websitespoofing kom je op een neppe website terecht, bijvoorbeeld van je bank. Zo’n nepwebsite lijkt vaak sprekend op de echte website. Je komt vaak niet zomaar op een neppe website terecht, maar toch is het verstandig altijd alert te zijn. Vaak gaat websitespoofing via een e-mail. Je ontvangt een e-mail waarin gevraagd wordt om een bepaalde actie uit te voeren. Om die actie uit te voeren, moet je op een link klikken waardoor je op de nepwebsite terecht komt en de criminelen jouw gegevens etc. kunnen stelen. Je kunt een nepwebsite vaak herkennen aan de URL, de link die bovenin in je internetbrowser staat. Als je goed naar de URL kijkt, zie je dat er vreemde tekens instaan, of letters zijn omgedraaid, of bijvoorbeeld .com in plaats van .nl. Vertrouw je het niet? Typ dan zelf de URL van de website in of check de link via checkjelinkje.nl.

Telefoonnummer- en Sms-spoofing

Bij telefoonnummerspoofing wordt je vaak gebeld door een klantenservice of een andere organisatie, zoals je bank. Het kan een onbekend telefoonnummer zijn, maar kan er ook uitzien als het nummer van de organisatie. Je kan telefoonnummerspoofing vaak herkennen aan vreemde vragen, BSN-nummer inspreken, geld overmaken en/of niet Nederlands-sprekende medewerkers. Twijfel je aan een gesprek? Verbreek de verbinding en bel zelf terug via het bij jou bekende nummer.

Recent voorbeeld van sms-spoofing: een sms’je van een pakketdienst. Een tijdje terug kreeg je regelmatig een sms’je met een link om je pakket te volgen. Een goed voorbeeld van sms-spoofing. Vaak wordt er dan een virus op je smartphone geïnstalleerd, maar ook kun je worden doorgestuurd naar een nepwebsite (websitespoofing). Wanneer je zo’n sms’je krijgt: bekijk de link eerst heel goed, vraag je af of het klopt wat in de sms staat en installeer nooit zomaar iets. Twijfel je? Neem contact op met de organisatie waaruit de sms werd verstuurd.

Reageren of een vraag?